pátek 12. června 2015

Včelařská váha. Díl 2. - Hardware

Dneskaněco málo k použitému hardware.

Tenzometrické snímače

Základem jsou tenzometrické snímače nakoupené v Číně. Hledejte na ebay.com výraz "Scale Weight Sensor 50kg".

Senzory se zapojují do tzv. Wheatsonova můstku. Nejlepších výsledků lze dosáhnout zapojení č do plného můstku. Lze také najít zapojení s jedním (čtvrtmůstek) nebo dvěmi snímačí (půlmůstek). Zbytek obvodu je pak třeba doplnit přesnými rezistory.
Zapojenní čtyř snímačů do plného můstku je na obrázku níže. Tím také zvýšíte maximální únostnost váhy na 200kg. (U mých snímačů nebyl bílý, ale modrtý drát)

Zesilovač signálu a AD převodník

Jelikož změny napětí dosažené na můstku zatížením snímačů dosahují jednotek mV je třeba signál zesílit a pak převést do digitální podoby. Na to existuje několik specializovaných IO. Já použil HX711 (Avia Semiconductor- datasheet). Ten se opět na ebayi prodává již zapájený na desce s několika potřebnými součástkami za pár kaček.
Zapojení je jednoduché. Vývody E (excitation - buzení) připojíte na E piny modulu. Vývody S na A nebo na B. Lepší je A kanál, neboť ten defaultně používá nejvyšší citlivost. B kanál zvládne jen měření na nejmenší citlivost.
Propojení s procesorem obstarávají dva digitální piny: DT (Data Out) a SCK (Synchronous clock). Z toho je jasné, že komunikace je sériová a velmi jednoduchá - lze vyčíst z datasheetu. Případně můžete sáhnout po již připravené knihovně.
Zbývá už jen připojit Vcc na +5V a GND na zem.




Žádné komentáře:

Okomentovat