pondělí 22. června 2015

Včelařská váha. Díl 4. - První zklamání :)

Lenost...

Jak jsem slíbil v minulém díle, tak přináším výsledky prvního měření. Bohužel, všechny výsledky jsou silně ovlivněny dvěma faktory:
1) Líný a nespolehlivý včelař
2) Líné a nespolehlivé včelstvo.

Celá váha byla v neděli za jásotu davů uvedena do provozu a i přes proškolení obsluhy a přítomnému solárnímu panelu došlo v pondělí večer k vybití baterie. Takže nic. Další data jsou posbírána z období po zásahu technické podpory (dobití baterie) t.j. od čtvrtka do neděle večer. 
Jediné, co se dá z grafu vyčíst je, že včely pracují přes den s přestávkami každé zhruba dvě hodiny :)


Vždy přes den jsou zřetelné výrazné fluktuace ve váze úlu. Svou roli také možná hrálo proměnlivé počasí, ale o tom možná někdy příště. Nicméně dělat závěry z takto malého vzorku dat se opravdu nedá. Vypadá to, jako by včely zásoby spíše zmenšovali. A i to je klidně možné, neboť se jedná o nejméně výkonné včelstvo. Obsluha úlu již přislíbila výměnu matky za výkonější model :)

A teplota....

Co je zajímavější a snad i potvrditelné, je závislost snímačů na teplotě. Ta se zdá býti negativní, t.j. čím nižšší teplota, tím vyšší (naměřená) hmotnost. Z dlouhodobějšího pozorování zkusíme odvodit nějaký účinný koeficient.
Vše je +- vidět na následujícím grafu:
 - modrá - pravá osa: teplota
 - oranžová je zátěž 14Kg, nicméně tarována jako nula. Vzhledem k absenic dat za skoro celý týden netuším, jestli se k -700g dostal postupně (driftem) nebo nějakým vnějším zásahem. Příště to vynuluji znova.

Nicméně i tak je vidět, že fluktuace se zatím vejde do 5% odchylky. Po stanovení vlivu teplot by se dala snad snížit na nějakou rozumnou hodnotu. Budu také muset zjistit, zda se fluktuace nezvětší s vyšší zátěži.



Žádné komentáře:

Okomentovat