úterý 16. června 2015

Včelařská váha. Díl 3. - Mechanika

Mechanické provedení a instalace

Tuhle část vynechají lidé, kteří jsou citliví na licování spojů, kvalitu materiálů a design :)
Je to jen prototyp. 

Mechanické provedení je jednoduché. V podstatě šlo jen o to, umístit snímače do rohů úlu a zamezit jejich posunutí. Problém je, že celý snímač musí stát jen na přesně dané obdélníkové základně po okrajích snímače. Střed musí mít prostor několik milimetrů pro deformaci, takže je nelze jen tak položit na nějaký materiál.
Jako podložka posloužila plastová deska s rozměry podstavy úlu. V rozích jsou umístěny snímače podložené jakousi plastovou podložkou z Bauhausu s dostatečným otvorem uprostřed. Nahoru pak přišla ještě jedna plastová deska a bylo hotovo.



Celá váha se zasunula za zvýšeného bzukotu pod úl. Pak už jen proběhlo připojení elektroniky, solárního panelu a kontrolní váhy. Posledně jmenované ani nebudu ukazovat :) ... Kontrolní zátěž tvoří kbelík se 14Kg mokrého písku. Samozřejmě zavřený, by se voda neodpařovala a neovlivňovala tak měření.



O víkendu stáhnu data a už se těším na první hodnoty. :)


2 komentáře:

  1. Dobrý den, zajímá mě vývoj Vaší váhy. Jsou snímače stále funkční? Prosím kontaktujte mě na e-mail hlavac_pavel@centrum.cz Děkuji Hlaváč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou, ovsem tenhle rok jsem ve skluzu a nic jsme nevazili. Pracuju na nove mechanice, ale casu moc neni. V zime mam plan testovani odolnosti. Kdyz vydrzej jednu sezonu, tak je to myslim porad dobra cena ;)

      Vymazat